Vijesti iz grupacije Uspješna priča članova: GEC d.o.o. Plešce

Zagreb, 07. veljače 2013. – Savez za energetiku Zagreba u svojem članstvu broji više od stotinu pravnih subjekata, a među njima je i tvrtka GEC d.o.o. Plešce – vodeća hrvatska tvrtka s preko 40 godina iskustva u proizvodnji plastične ambalaže. Procesima poput regeneracije otpada iz proizvodnje, stavljanje fokusa na proizvodnju LDPE plastične ambalaže koju ju moguće u cijelosti reciklirati i ponovno upotrijebiti za druge proizvode te vlastita solarna elektrana koja godišnje proizvodi 20.000 kWh za potrebe dijela proizvodnje temeljne su komponente održivog upravljanja tvrtkom. Donosimo uspješnu priču naših članova…

Poduzeće Gec d.o.o. Plešce s tradicijom prerade plastičnih masa preko 40 godina jedno je od vodećih tvrtki na hrvatskom tržištu u proizvodnji plastične ambalaže. Sjedište poduzeća nalazi se u mjestu Plešce, na području grada Čabra uz samu granicu sa Slovenijom.

Zbog vrlo malo pravnih subjekata na ovom izoliranom dijelu Gorskog kotara svaki oblik poduzetništva je i više nego dobrodošao. Dodatna vrijednost je vođenje poslovne aktivnosti na održiv način jer je riječ o gotovo netaknutoj prirodi u kojoj se isprepliću šumska prostranstva NP Risnjak sa rijekom Kupom.

Poduzeće je nastalo na temeljima obrtničke radnje koja je započela s radom 1970. godine, kada je privatno poduzetništvo bilo rijetkost i hrabar podvig. Emil Gec je zajedno sa suprugom Jelenom pokrenuo obrtničku radnju za preradu plastike i metala, u kojoj su izrađivali brizgane proizvode od plastike. Kupnjom prve brizgalice otvorila se mogućnost izrade proizvoda i za druga poduzeća u blizini, ali i na području Slovenije. Kvalitetom i velikim trudom poslovanje se širilo, nabavljena je i druga brizgalica, proširen je asortiman proizvoda na program plastičnih nogica za namještaj, koje su se plasirale za drvnu industriju na području cijele Jugoslavije. Kako se ukazala potreba za metalnim okovom za nekadašnju, počelo se s radom i na izradi metalnih okova.

Devedesetih godina, početkom raspada nekadašnje države, smanjilo se tržište i gotovo zaustavila prodaja na tim područjima, ali je već u pripremi bio novi proizvod – vrećice za pakiranje. Proizvodnja se još uvijek odvijala u garažnim prostorima obiteljske kuće. Kako je rastao obim posla, tako je 1988. godine izgrađeno novo postrojenje kao baza sadašnjeg pogona za preradu plastike. Nabavljena je oprema za izradu folija te moderniji strojevi za izradu vrećica. Proizvodni program bio je vrlo interesantan te je postojala uvijek potreba za većim prostorom i novim tehnologijama te su tako redovito nabavljani moderniji i brži strojevi za izradu vrećica, strojevi za tisak, linije za proizvodnju folija. Stari program se počeo napuštati i više se polagalo pažnje na specijalizaciju u proizvodnji folija i vrećica koje su i danas glavni proizvodi.

Tijekom godina izgrađene su još dva proizvodna pogona, tako da trenutno ona zauzimaju ukupno oko 1.000 metara kvadratnih zatvorenog prostora i još toliko prostora za vanjsko skladištenje materijala. Instalirano je pet linija za ekstruziju različitih kapaciteta, četiri varilice za vrećice, tri stroja za tisak, linija za regeneraciju što omogućuje proizvodnju bez otpada štetnog za okoliš.

Osnovna ideja poslovanja je kupcu ponuditi cijeli asortiman proizvoda za pakiranje. Proizvodni program sastoji se od proizvodnje LDPE folija i vrećica: LDPE folije – za pakiranje, omatanje, termoskupljajuće, stretch, poljoprivredne, građevinske folije; VREĆICE – svih dimenzija po narudžbi (vreće za smeće, vrećice za zamrzavanje, trgovačke vrećice, vrećice s tiskom); TISAK na folije i vrećice u 4 boje; PAPIR – papirnate vrećice, papir klubučni i havana, celofan prozirni i srebrni u listovima te PRIBOR ZA PAKIRANJE (PP trake, ljepljive trake, spojnice, vezačice, plinski uređaji za pakiranje).

U proizvodnom pogonu ekstruzije instalirano je 5 linija za ekstruziju i 2 stroja za flexo tisak. Tvrtka GEC u mogućnosti je proizvesti foliju od 100 mm do 2.500 mm u listu što je najšira folija koja se nudi u Hrvatskoj.
GEC_EKSTRUZIJA.jpg
U proizvodnji su instalirane i 4 varilice za izradu vrećica. Na njima se izrađuju sve vrste vrećica po narudžbi, vrećice za domaćinstvo, vreće za smeće, industrijske vreće te vrećice s tiskom.

Tijekom proizvodnje nastaje i otpad prilikom pokretanja strojeva ili mijenjanja dimenzija. Ukupan otpad preradi se u stroju za regeneraciju i vraća natrag u proizvodnju. Na taj način materijal se iskoristi u cijelosti.

Tvrtka je vlasnik certifikata ISO 9001:2000 s čime je GEC d.o.o. Plešce uskladio svoje poslovanje s najvišim svjetskim standardima. 15 djelatnika GEC d.o.o. Plešce svakodnevno rade na poboljšanju poslovanja i unaprjeđivanju usluga i proizvoda koje nude svojim partnerima.

Gec d.o.o. Plešce ponosni je nositelj i jedan od prvih kojima je dodijeljena oznaka Green Mark. Ovaj znak je dokaz našeg usmjerenja u korištenju obnovljivih izvora energije i ekološke proizvodnje proizvoda od plastičnih masa – LDPE. LDPE plastičnu ambalažu moguće je 100% reciklirati i upotrijebiti za drugi proizvod.

Dio proizvodnje koristi električnu energiju proizvedenu iz vlastite sunčane elektrane koja proizvodi 20.000 kWh godišnje i uz to uštedi znatnu količinu CO2. Proizvodi tvrtke Gec d.o.o. Plešce su na taj način postali ekološki proizvodi s većom vrijednošću budući da koriste obnovljive izvore energije i sam materijal koji je u potpunosti moguće reciklirati.

Daljnji razvoj je usmjeren na postizanje još manjeg utroška materijala u količini proizvoda kako bi se i na takav način smanjila količina utroška sirovina.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Podijelite ovu objavu

Ostale novosti

Skip to content