Iz tiska – “Sve za pakiranje na jednom mjestu”

Jedna od vodećih tvrtki u proizvodnji plastične ambalaže kupcima nudi kompletan asortiman proizvoda za pakiranje, nastao na ekološki i održiv način.

“Tvrtka Gec Plešce s tradicijom prerade plastičnih masa dužom od 40 godina jedna je od vodećih na našem tržištu u proizvodnji plastične ambalaže. Sjedište joj je u Plešcu, kod Čabra, uz samu granicu sa Slovenijom. Tvrtka je nastala na temeljima obrtničke radionice pokrenute još 1970. godine, kada je privatno poduzetništvo bilo rijetkost. Emil Gec je tada sa suprugom Jelenom otvorio obrt za preradu plastike i metala, u kojem su izrađivali brizgane proizvode od plastike. Uskoro su svojim proizvodima opskrbljivali druga poduzeća u blizini, ali i u Sloveniji; posao se širio, proširen je asortiman na program plastičnih nožica za namještaj koje su se plasirale za drvnu industriju na području tadašnje Jugoslavije. Emil i Jelena Gec prisjećaju se kako se devedesetih, početkom rata u Hrvatskoj, smanjilo tržište i gotovo zaustavila prodaja. A oni su već imali spreman novi proizvod – vrećice za pakiranje.

Kad smo počeli s vrećicama, proizvodnja se još odvijala u garaži. Kako je rastao obujam posla, tako je 1988. izgrađeno novo postrojenje, baza sadašnjeg pogona za preradu plastike”, objašnjava vlasnik Emil Gec. “Nabavljena je oprema za izradu folija te moderniji strojevi za izradu vrećica. Uvijek je postojala potreba za većim prostorom i novim tehnologijama, te su tako redovito nabavljani moderniji i brži strojevi za izradu vrećica, strojevi za tisak, linije za proizvodnju folija. Stari program se počeo napuštati i više se pažnje pridavalo specijalizaciji u proizvodnji folija i vrećica. To su i danas glavni proizvodi”, kaže direktorica Irena Gec Andlar. Tijekom godina izgrađena su još dva proizvodna pogona. Instalirano je pet linija za ekstruziju različitih kapaciteta, četiri varilice za vrećice, tri

stroja za tisak, linija za regeneraciju koja omogućuje proizvodnju bez otpada štetnog za okoliš. Osnovna ideja poslovanja je, kažu u Upravi društva, kupcu ponuditi cijeli asortiman proizvoda za pakiranje. Na pitanje kako je raditi u njihovu kraju, u prilično izoliranom dijelu Gorskog kotara, kažu kako je baš zato svaki oblik poduzetništva tu i više nego dobrodošao. A dodatna vrijednost je kad se poslovna aktivnost, kao njihova, odvija na ekološki i održiv način. Potvrđuje to i znak Green Mark, koji im je dodijeljen među prvima u Hrvatskoj. Taj certifikat svjedoči o korištenju obnovljivih izvora energije (jer dio električne energije za pogone dobivaju iz vlastite sunčane elektrane). Njihovu LDPE plastičnu ambalažu moguće je, k tome, sto posto reciklirati i iznova upotrijebiti za drugi proizvod.”

– Privredni Vjesnik

Podijelite ovu objavu

Ostale novosti

Skip to content